AKTUALNOŚCI

29 lipiec – 31 lipiec 29 o 15:00 do 31 do 15

Minta Eats, czyli Małgosia Minta i Dominika Wójciak - Kulinarne Bezdroża, czyli Dominika Wójciak, pierwszy raz wspólnie poprowadzą kulinarne warsztaty ..

 w samym sercu Warmii. Środek lata, zalane słońcem łąki, magiczny dom z piękną kuchnią, zapach ziół i świeżo palonej kawy. Idealne warunki, by wspólnie przygotowywać pożywne śniadania, energetyczne obiady, wyjątkowe kolacje i lekkie, letnie desery. 

W trakcie trzydniowego wyjazdu w kameralnym gronie nauczymy się jak jeść sezonowo i nie zwariować oraz czym tak naprawdę jest kuchnia lokalna. Samodzielnie zbierzemy dzikie zioła i pierwsze letnie warzywa oraz wykorzystamy produkty z małych, lokalnych manufaktur, m.in. sery, chleby i cydry. Podszkolimy podstawowe techniki kulinarne, nauczymy się sztuczek, które sprawią, że przygotowanie ciekawych posiłków stanie się prostsze i przyjemniejsze. Sesje gotowania zakończymy przy wspólnym stole, niespiesznymi ucztami i rozmowami - nie tylko o jedzeniu. 

Warsztaty odbędą się w Moniówce (www.moniowka.pl), malowniczym, otoczonym ogrodem domu, położonym w zacisznym zakątku Warmii. 

PROWADZĄCE: 

MAŁGOSIA MINTA – dziennikarka kulinarna, publicystka "Gazety Wyborczej" i "Wysokich Obcasów", autorka bloga MintaEats.com. W jedzeniu najbardziej fascynują ja ludzie, którzy za nim stoją - producenci, dostawcy, szefowie kuchni. Wierzy w dobre masło i dobry chleb. W czerwcu ukazała się jej debiutancka książka "Dzień Dobry" z pomysłami na zdrowe, dodające energii śniadania.

DOMINIKA WÓJCIAK – autorka książek WARZYWO i ZIARNO, w których udowadnia, że warzywa nie są jedynie dodatkiem do kotleta, a z ziaren można wyczarować w kuchni wszystko przez okrągły rok. W kuchni łączy dobry, lokalny produkt z podróżniczymi doświadczeniami czego rezultatem bywa keczup z rabarbaru, kimchi z czosnkiem niedźwiedzim i pieczone marchewki z harrisą. Felietonistka miesięcznika PANI, zwyciężczyni MasterChefa, autorka bloga KULINARNE BEZDROŻA. 

PROGRAM WYJAZDU: 

PIĄTEK 29/07
- przyjazd uczestników
- lekki, letni obiad
- WARSZTAT - KOLACJA Z MINTĄ I DOMINIKĄ - zakończony wspólną degustacją przygotowanych dań. W programie warsztatu: foccacia, pesta i humusy, letnie desery

SOBOTA 30/07
- lekkie, letnie śniadanie prosto z lokalnych gospodarstw
- czas wolny 
- WARSZTAT - OBIAD Z DOMINIKĄ - zakończony rozmowami przy zastawionym stole i kieliszku cydru, w programie warsztatu warzywa i ziarna sezonowo i lokalnie - przygotujemy warzywne i zbożowe pasztety, burgery, kuskusy i desery
- lekka, letnia kolacja

NIEDZIELA 31/07
- WARSZTAT - ŚNIADANIE Z MINTĄ - zakończony późnym niedzielnym śniadaniem, w programie warsztatu drożdżówki, granola do zabrania na drogę, przetwory z sezonowych warzyw i owoców
- lekki lunch
- zakończenie warsztatów

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:

1. TERMIN – 29-31 lipiec 2016
2. MIEJSCE – Moniówka – Nowe Kawkowo 11, 11-042 Jonkowo
3. ZAKWATEROWANIE – miejsca w pokojach 1, 2 i 3 osobowych
4. ILOŚĆ UCZESTNIKÓW – maksymalnie 16 osób
5. KOSZT UCZESTNICTWA – 950 zł/os. *

* Koszt zawiera 3 warsztaty gotowania, 2 noclegi, wszystkie wymienione w programie posiłki, napoje (woda, lemoniada, kawa, herbata, ziołowe napary), cydry w ramach degustacji, wszystkie materiały i konsultacje, niezapomniane wrażenia oraz mnóstwo pozytywnej energii

*Dojazd we własnym zakresie

REZERWACJE I PYTANIA:
kulinanebezdroza@gmail.com
minta.eats@gmail.com

Chcesz dokonać rezerwacji ?

Podczas rezerwacji należy wpłacić zaliczkę w sumie 40 % całej kwoty za noclegi. Prosimy o uiszczenie opłaty w ciągu 3 dni roboczych. Wpłata na konto jest potwierdzeniem rezerwacji.
zarezerwuj >